Stress

We ervaren het allemaal wel eens, spanning of stress. Gezonde stress kan je helpen doordat je alert kunt reageren en je goed geconcentreerd kunt werken. Deze stress vloeit wel weer weg als het niet te lang duurt.

Maar dan heb je ook ongezonde stress waar je mee te maken kunt krijgen: langdurige stress. Deze bestaat in veel gevallen uit een vervelende gebeurtenis. Overigens hoeft dit niet per definitie een ingrijpende levensgebeurtenis te zijn, een kleine gebeurtenis die je misschien niet eens hebt waargenomen kan eveneens stress veroorzaken.

Ook als je moeite hebt met grenzen stellen en iedereen altijd tevreden wilt houden, kun je langdurige stress ervaren (en afstevenen op een burn-out). Langdurige stress is niet goed voor je gezondheid. Je cortisolspiegel stijgt en deze heeft weer zijn weerslag op je immuunsysteem. Stress kent een langdurige alertheid van een deel van je zenuwsysteem.

Veel mensen hebben dan ook geen idee van de gevolgen en lopen daarom veel te lang door met langdurige stressklachten. Ze komen er dan vaak pas laat achter dat dit de oorzaak is van hun klachten.

Heb je veel last van stress, ben je vaak gespannen?

Stress kan verschillende oorzaken hebben en kan gevolgen hebben zoals overspannenheid, een burn-out of allerlei (onverklaarbare) lichamelijke klachten. Neem dan contact op met mij en vertel mij jouw verhaal. Dan kijken we samen naar een passende oplossing.

Je lijf moet herstellen

Je lichaam heeft het flink te verduren gehad met alle stress, daarom heeft het tijd nodig om te kunnen herstellen. Als de stress erg lang aanhoudt of te heftig is, dan heeft je lichaam niet de mogelijkheid om tussendoor bij te kunnen komen.

Je kunt allerlei lichamelijke klachten ervaren waarvan onduidelijk is waar het vandaan komt. Temperatuurschommelingen, buikpijn, vaak verkouden, keelpijn, nek of rugklachten. Als gevolg van stress kun je slaapproblemen hebben.

Je bent in de hoogste stand van paraatheid en je hebt nog het idee dat je alles onder controle hebt.

Bij mij zijn 3 dingen belangrijk:

  • Wat veroorzaakt bij jou stress?
  • Hoe ga jij met deze situatie om?
  • En hoe zou je anders met deze situatie om kunnen gaan zodat je geen stress ervaart?

Incidenteel organiseer ik een zeilreis om van je stress af te komen. Naast het verblijf middenin de natuur, helpt de lichte geur van zilt zeewater om van stress af te komen.

Contact
Bel mij of gebruik het contactformulier als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.