Liefdesverdriet en verlieservaringen

Liefdesverdriet wordt door veel mensen gebagatelliseerd. Als je relatie stukloopt dan zijn mensen in je omgeving geneigd om dingen te zeggen als “ach, wees blij dat je van hem/haar af bent” of “joh, hij/zij paste helemaal niet bij je”. En als jij zelf degene bent die de relatie verbreekt dan is het al helemaal vreemd dat je er verdriet van hebt in de ogen van sommige mensen. Maar het beëindigen van een relatie, wat de reden ook is en van wie het initiatief ook uitging, kan grote impact hebben op je leven.

Het verbreken van een relatie is niet beperkt tot de relatie met een (ex-)partner. Het verliezen van een dienstbetrekking of iets anders waar je veel voor gedaan hebt, vraagt tijd om te herstellen.

Wat zijn de symptomen van liefdesverdriet en verlieservaringen?

Liefdesverdriet kan zich uiten op verschillende manieren. Sommige mensen hebben voortdurend huilbuien, maar ook slapeloosheid, woede of je niet op je werk kunnen concentreren kunnen symptomen zijn. Als dit soort klachten zich kort na de breuk voordoen kan het nog zijn dat deze van voorbijgaande aard zijn. Maar als je na enkele weken of maanden nog steeds niet goed kunt functioneren omdat je met de gevolgen kampt dan is het een goed idee om hiervoor hulp te zoeken bij een therapeut

Wat zijn de valkuilen bij afscheid?

Sommige mensen die met verlieservaringen kampen grijpen naar de alcohol of een andere verdoving. Er zijn ook mensen die zich halsoverkop in een nieuwe relatie storten om het verdriet maar zo snel mogelijk te vergeten. Dit zijn vaak niet de beste manieren om over het afscheid heen te komen.

Het is een soort rouwproces waar je doorheen moet en daar moet je de tijd voor nemen. Rouw is nu eenmaal de prijs die we betalen omdat we geboren zijn met gevoelens van liefde.

Als je er niet alleen uit komt is het zeker geen schande om hiervoor deskundige hulp te zoeken. Soms zijn een paar gesprekken genoeg om je leven weer op de rit te krijgen, soms heeft het wat meer tijd nodig. In gesprekken kan worden uitgezocht hoe het verdriet zich bij jou uit en hoe je die negatieve spiraal kunt doorbreken.

Dat kan bijvoorbeeld door een hobby weer op te pakken, het contact met vrienden aan te halen of door je ervaringen op te schrijven. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Iedere situatie is anders en een therapeut kan je helpen om hierin de juiste keuzes te maken

Blijf niet rondlopen met verdriet dat je leven beheerst

Kamp je met verdriet na een verbroken relatie, ongeacht of dat een partner, familielid of je werk is? Staat verdriet dit in de weg bij het aangaan van een nieuwe relatie?

Blijf er niet mee rondlopen maar zoek hulp als je er alleen niet uit komt. Het is geen schande om in therapie te gaan om over verdriet heen te komen. Het is zelfs veel beter om het probleem aan te pakken zodat je verder kunt met je leven en je weer kunt genieten van de leuke dingen.

Bel mij gerust of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt.