Faalangst

Faalangst is een angst die zich nogal eens openbaart als er gepresteerd moet worden in een situatie waarover onzekerheid bestaat. Tenminste, zo wordt het in eerste instantie ervaren. Praktisch uit het zich bijvoorbeeld door het dicht slaan bij het geven van een presentatie of wanneer iemand voor een groep komt te staan.

Symptomen van faalangst

Faalangst kan zich onder andere uiten door:

  • hoofdpijn
  • slapeloosheid
  • gevoelens van nervositeit of stress
  • hartkloppingen
  • hyperventilatie

Kijken we een laag dieper, dan is er vaak een angst om juist iets heel goed te doen. Die angst werkt als een rem en voedt de innerlijke overtuiging “ik kan het niet”. Daarnaast kunnen bevestigende gedachten ontstaan die schaamte in de hand werken: ‘als ik dit niet goed doe, hoor ik er niet meer bij’.

Mensen met een lager zelfbeeld, kunnen meer last hebben van dergelijke bevestigende gedachten.

Therapie bij faalangst

De therapie is er -in principe- op gericht om de overtuiging die de beperking oplevert, weg te nemen of te hertaxeren. Er wordt in de therapie gezocht naar het ontstaan van die vaak emotionele overtuiging. Daarna is er een interventie die erop gericht is om iemand ‘los’ te maken van die emotie. Daardoor komt die overtuiging in een ander daglicht te staan.

Soms is de faalangst ernstig, dan is het prettig om de grootste emotionele lading er af te halen, zodat iemand in staat is redelijk met de faalangst om te gaan. Voor het reduceren van de lemotionele lading kan EMDR worden ingezet.

In het geval van een laag zelfbeeld zal ook daar aandacht aan besteed worden en kan de client een manier geleerd worden om die bevestigende negatieve gedachten te verminderen.

Neem contact met mij op
Herken je jezelf hierin? Heb je problemen met faalangst, onzekerheid of een laag zelfbeeld? Neem dan contact met mij op en samen vinden we een manier om je te helpen.